Descriere
Procesare: Spalare ; Scor SCA: 84 pc.
Gust balansat cu note de cacao pudra, ciocolata, migdale, zahar din trestie si mar verde, aciditate redusa
Origine: Guatemala - Los Huipiles Huehuetenango poate fi cea mai faimoasă regiune de cafea din Guatemala. Cea mai înaltă și mai uscată dintre regiunile non-vulcanice din Guatemala, Huehuetenango datorează mult vântului uscat și fierbinte care vin din munții câmpiei Tehuantepec din Mexic. Straturile suplimentare de căldură protejează zona de îngheț și permit cafeaua să crească la altitudini de 2.000 M.A.S.L. Datorită altitudinii mari, aproape toți producătorii din Huehuetenango își prelucrează propria cafea. Din fericire, regiunea are râuri și pâraie din abundență, așa că morile pot fi amplasate aproape oriunde.
Huehuetenango este una dintre cele mai diverse regiuni din Guatemala: în timp ce Mam sunt predominanți, alte câteva grupuri Maya precum Q’anjob’al, Chuj sau Jakaltek, pentru a numi doar câteva, locuiesc în zonă. Această diversitate etnică nu afectează doar limbile vorbite - fiecare grup are propriile sale - ci și tradițiile și identificarea. Unul dintre cele mai vizibile semne de identificare este Huipilul - îmbrăcămintea tradițională purtată de femeile indigene din America Centrală. Huipilele au o lungă tradiție istorică și s-au născut chiar înainte de sosirea spaniolilor. Fiecare etnie, fiecare comunitate își exprimă identitatea prin Huipiles - de la culori strălucitoare la modele specifice. Prin Huipilul lor, își exprimă apartenența etnică.