Descriere
Procesare: Naturala ; Scor SCA - 85 pc
Gust fructat cu note exotice de tamarind, pepene rosu, nuci, fructe de padure, nuante florale si alcoolice, dulceata pronuntata, corp pronuntat si post gust indelungat
Un nou capitol pe malurile lacului Kivu
Pe dealurile împădurite din provincia vestică a Rwandei, amplasată lângă malurile liniștite ale lacului Kivu, stația de spălare a cafelei Cyesha reprezintă un nou capitol în ascensiunea cafelei de specialitate din Rwanda. Situată în districtul Nyamasheke, stația operează în sectorul Macuba - o regiune cunoscută pentru biodiversitatea sa și altitudinile cuprinse între 1450 și 1750 de metri. De la înființarea sa în 2022, Cyesha a devenit un avanpost vibrant în scena cafelelor de specialitate din Rwanda, valorificând terroir-ul natural și spiritul comunitar pentru a produce cafele de o calitate remarcabilă.
Călătoria din spatele Muraho
Cyesha este operată de Muraho, fondată de frații Karthick și Gaudam Anbalagan. Crescuți în Uganda și educați în Noua Zeelandă, călătoria lor este una de reconectare și renaștere. Conduși de pasiunea pentru patria lor și de dragostea pentru cafeaua de specialitate descoperită în străinătate, frații Anbalagan s-au întors în Rwanda cu o viziune: să ridice cafeaua din Rwanda la recunoaștere globală. Muraho a devenit un pionier al inovației în procesarea cafelei în Rwanda, iar Cyesha Station este cea mai recentă expresie a acestei ambiții.
„Când am început, cafeaua din Rwanda nu era în atenția/radarul oamenilor în ceea ce privește specialitatea, dimpotrivă, toată lumea se referea la gustul de cartofi și la calitatea inconsistentă atunci când vorbea despre cafelele din Rwanda. Muraho a fost literalmente prima companie din Rwanda care a solicitat o licență de export pentru cafele naturale și procesate cu miere în 2016. Așadar, unul dintre aspectele care ne uimesc cel mai mult este cât de mult au ajuns echipa noastră și fermierii noștri cu care colaborăm pentru a demonstra potențialul, a introduce noi procese și a îmbunătăți profilurile de aromă mai complexe și cât de bine a fost primit acest lucru de către cumpărătorii noștri”, a spus Gaudam în timpul interviului nostru.
Cum sunt fabricate cafelele Cyesha
Stația lucrează cu aproximativ 470 de mici fermieri care livrează cireșe în timpul recoltei, din martie până în mai. Cyesha se ocupă de procesarea complet spălată, cu miere și naturală, susținută de echipamente de procesare a pulpei Penagos Ecoline, rezervoare duble de apă și 54 de paturi de uscare ridicate. Microclimatul — vânturi reci din lac, precipitații constante și lumină solară abundentă — creează condiții ideale pentru uscarea lentă și uniformă a plantelor naturale.
Agricultura pe soluri nisipoase
În special, solurile din jurul Cyesha sunt nisipoase și stâncoase, care provoacă retenția apei, dar și modelează modele agricole unice. Cafeaua rămâne principala sursă de venit, cu opțiuni limitate dincolo de roșii sau pescuitul la scară mică. Pentru a atenua stresul cauzat de sezonul secetos, fermierii plantează bananieri, care acționează ca rezervoare naturale de apă și oferă atât umbră, cât și hrană.